Met een gezin bestaande uit twee volwassenen en vier kinderen, kan het zomaar gebeuren dat ik anderhalve maand met een griep-ziekenboeg zit. Als ik een beetje de mazzel heb dat ze tegelijkertijd ziek worden, wordt die tijd aanzienlijk verkort. Dus als nummer 1 geveld is door de griep, hoop ik allereerst stilletjes dat de rest wordt overgeslagen, en mocht dat niet het geval zijn, dat er dan een paar tegelijk gevloerd worden.

Buitenstaanders kunnen al bij binnenkomst zien (en ruiken) dat ik de ziektekiemen te lijf aan het gaan ben, doordat er zomaar een half doorgesneden ui in de vensterbank ligt. Naast de patient idem dito. Gebruik overgenomen van mijn moeder. Neemt de ziektekiemen weg en dat geloof ik nog steeds. Ik heb trouwens nog meer gebruiken m.b.t gezondheid overgenomen van huis uit.

Allereerst zweer ik bij troostsoep. Werkt prima bij allerlei vormen van zielig-zijn. Bij griep en verkoudheid is dat steevast mijn versbereidde kippensoep, voor overig zeer en verdriet mag een bamisoepje of een tomatensoep uit blik ook.

Keelpijn bestrijden we hier in huis met verse gember in de thee en vooral met honing. Dit laatste in de thee of gewoon met lepels tegelijk. Echter heb ik het gebruik van getrokken katjang idjoe  (mungbonen, waar de taugé van gemaakt wordt) tegen een onrein puberacne-huid ( 1 glas per dag) niet overgenomen. Gewoon vergeten, want echt vies was dat niet. En natuurlijk de knoflook als wondermiddel. “Knoflook”, zegt mijn moeder, “is echt overal goed voor!” Ik kan me niet anders herinneren dat ze iedere ochtend een boterham met geraspte appel en twee tenen knoflook at. Per ongeluk pakte ik wel eens het verkeerde broodje, nam een hap …ik zal hier niet uit gaan weiden over de gruwelijke combinatie dat dat was!  Hoe zuur was het daarom voor haar toen zij een jaartje terug last kreeg van een te hoge bloeddruk en we ontdekten dat je dan voorzichtig moet zijn met knoflook.

Toen ik klein was, was ik vaak ziek. Bronchitus meestal. Heerlijk vond ik dan die speciale aandacht die ik kreeg. Ik kreeg een kom hete soep met rijst op bed en als ik erg koortsig was met hoestbuien, dan maakte mijn moeder iets ontzettend smerigs met doorgesneden ramanas met bruine of javaanse suiker. Maar als ik nu terugdenk aan die tijd, en hoe smerig ik sommige dingen ook vond, het gaf mij wel het gevoel speciaal te zijn en geliefd te worden. Mijn vader maakte ’s avonds dan een grog voor me, ik herinnerde me dit pas weer toen ik van de week een grog voor mijn eigen kind maakte: heet water met citroensap, gember, honing, nootmuskaat en niet te vergeten een flinke scheut rum.

Ik herinner me dat ik weer eens ziek was tijdens de jaarwisseling die we bij mijn indische familie vierden in Leiden. Het zal 1975 of zo geweest zijn. Het was er een gezellige bedoening, maar ik lag daar wel alleen en zielig in een kamertje. Ik weet nog dat mijn moeder en mijn tante rond middernacht bij me kwamen. Mijn tante masseerde shilingolie onder mijn voetzolen en op mijn borst en rug. Met haar nagels krastte ze in mijn huid om te zorgen dat het goed opgenomen werd en de koorts eruit kon.  Mijn moeder had grog gemaakt en ik vermoed dat ze zelf al een aardig slokje op had, want het was niet te drinken!  De hoeveelheid rum was echt niet in verhouding met de rest..

Ik vermoed dat in ieder gezin zo zijn eigen gebruiken zijn bij ziekte en zeer en ik ben benieuwd naar de jouwe. Wat heb jij meegenomen van huis uit?

Kippensoep van Ez

Ingediënten voor een flinke pan kippensoep:

1 scharrelsoepkip of vier/ vijf grote poten, 2 kippenbouillonblokjes, 1 pakje smaakmaker van Honig of kruidenbuiltje kippensoepkruiden,1 flink stuk gember ,1 á 2 lombok ( grote rode spaanse peper) vermicelli en soepgroenten

Laat de kip zo’n anderhalf tot twee uur zachtjes trekken in een grote pan water. Voeg bouillonblokjes toe en haal de kip eruit. Haal het vlees en vel van de kip ( geef het restvlees aan je kat, let op! geen botjes, maar kraakbeen mag wel) en maak het vlees wat kleiner. Gooi het weer terug in de pan. Laat weer even pruttelen met de smaakmaker (mixsoep) of kruidenbuiltje erin. Doe dan drie grote lepels liefde  en de groenten erbij. Breng weer aan de kook, gooi dan twee handjes (naar smaak)  vermicelli  erbij, haal de pan van het vuur en laat het 10 á 15 minuten staan. Dien op in flinke kommen.